"דלקת עור אטופית (אסטמה של העור) היא מחלה כרונית דלקתית של העור, הגורמת לרגישות יתר, גירוד, אדמומיות, יובש ופריחה. המחלה יכולה להשפיע על כל חלקי הגוף, אך היא נפוצה במיוחד בפנים, בעור הגוף ובצידי כפות הידיים והרגליים". ד"ר אביגדור סרברניק.
עד לאחרונה, הטיפול העיקרי בדלקת עור אטופית היה טיפול מקומי בסטרואידים, טיפולים מערכתיים כגון מטוטרקסט או ציקלוספורין, או טיפול פוטותרפיה.
בשנים האחרונות, אושרו לשימוש בישראל ובעולם מספר תרופות מקבוצת מעכבי JAK לטיפול בדלקת עור אטופית. תרופות אלו מעכבות את פעולתם של אנזימים המעורבים בתהליך הדלקתי.
תרופות מעכבי JAK מאופיינות ביעילות מהירה וזמן מחצית חיים קצר. מחקרים קליניים הראו כי תרופות אלו יכולות להביא להפחתה משמעותית בתסמיני דלקת עור אטופית, כולל גירוד, אדמומיות ופריחה.
עם זאת, חשוב לציין כי תרופות מעכבי JAK עלולות לגרום לתופעות לוואי, כולל:
- זיהומים
- דלקת כבד
- ירידה במספר תאי הדם
- תגובות אלרגיות
במקרים נדירים, תרופות מעכבי JAK עלולות לגרום לתופעות לוואי קשות, כגון:
- דלקת ריאות
- דלקת לב
- קרישי דם
- גידולים
לכן, חשוב שרופאים המטפלים בדלקת עור אטופית בתרופות מעכבי JAK ייקחו בחשבון את תופעות הלוואי של התרופות, ויוודאו כי המטופלים נמצאים במעקב קבוע.
המלצות לטיפול בדלקת עור אטופית בתרופות מעכבי JAK:
- התחילו במינון נמוך והעלו אותו בהדרגה בהתאם לתגובה של המטופל.
- ערכו בדיקות דם באופן קבוע כדי לעקוב אחר תופעות לוואי.
- הפסיקו את הטיפול אם המטופל מפתח תופעות לוואי קשות.
לסיכום, ד"ר אביגדור סרברניק אומר כי תרופות מעכבי JAK הן אופציה טיפולית יעילה לדלקת עור אטופית. עם זאת, חשוב להיות מודעים לתופעות הלוואי האפשריות של התרופות, ולטפל בהן בהתאם.