מדריך לטיפול ברגל עם כיבים סוכרתיים לפי המלצת החברה לריפוי פצעים

חולי סכרת, גם כאלה שמאוזנים הייטב, הינם חולים בסיכון לפתח מחלה עורית ואף כיבים בעור. כיבים סוכרתיים בגפיים תחתונים, מלווה בפגיעה משמעותית כמו זיהומים, אמפוטציה ואשפוזים והיכולה להביא גם לתמותה, נזקים היכולים להימנע במידה ומטפלים מוקדם ונכון בעור. לכן חשוב בכל בדיקת עור של החולה הסכרתי, לבדוק גם את כפות הרגליים. גם אם הבדיקה דורשת זמן ואינה נוחה למטופל ולמטפל, חשוב לבצע בדיקה זו, מכיוון וככל שנקדים לזהות נזק כיבי לעור, לבצע טיפולים, כמו ניקוי הפצע והעור סביבו, ירידה במשקל אצל חולי סכרת עם משקל יתר, אבחון וטיפול בעור יבלתי, כך נמנע פצעים שהם עקשניים באופיים וקשים לריפוי.

פאנל של רופאים, אקדמיים וחוקרים, הוציאו עדכון למדריך משנת 2016, לטיפול בכיבים סוכרתיים בכפות הרגליים. העדכון כולל המלצות לטיפול במחלות כלי דם עורקיים פריפריאליים, עם בדיקה קלינית וביצוע מבחנים וסקולריים, שיטות לאבחנה של פגיעה נוירולוגית תחושתית, הפחת לחץ על האתר הפגוע, טיפול בזיהומים, הכנת מיטת הפצע לריפוי, חבישת הפצע, טיפול כירורגי במידת הצורך, שימוש בתכשירים מקומיים ובתרופות דרך הפה ומניעת חזרה של הנגעים לאחר ריפויים.

מדריך זה, שעודכן ע"י החברה לריפוי פצעים, והופיע בירחון דרמטולוגיה מפברואר 2024, מציע אופציות שונות הדורשות מעקב רופאים רבים. אנו, רופאי העור, מאמינים כי טיפול בפצעים, דורשת מעקב רופאי עור וטיפולים ע"י רופאי עור, כמו גם מעקב וטיפולים ע"י רופאים מקטגוריות נוספות.

מדריך לטיפול ברגל עם כיבים סוכרתיים לפי המלצת החברה לריפוי פצעים